Återvinning sopor miljö

Nu blir det lätt att sortera rätt

Publicerad 2018-04-20

Under vecka 17 påbörjas utrullningen av de nya sorteringstunnorna. Det blir enklare för dig som bor i villa att sortera dina förpackningar och tidningar, och du slipper köra iväg med avfallet till en återvinningsstation.

Nu är det dags att börja byta ut de gamla soptunnorna mot nya sorteringstunnor. Från och med 26 april och två veckor framåt byter vi tunnorna i Borensberg och Vadstena. Du som ska få din gamla soptunna utbytt ska ha den tillgänglig under denna period.

Soptunnorna återvinns

De nya sorteringstunnorna placerar du helst så att det blir lätt för dig att sortera från tomten och samtidigt lätt för chauffören att tömma från gatan. Tunnorna ska stå på hårdgjord yta, till exempel asfalt eller stenplattor. Du kan även placera tunnorna på valfri plats på din tomt och ställa fram på tömningsdagen. Din gamla soptunna kommer att återvinnas och användas för tillverkning av nya tunnor.

Startpaket

När du får dina nya sorteringstunnor får du även ett startpaket som bland annat innehåller en sorteringsväska och en behållare för mjukplast som du kan ha till exempel under diskbänken. Dessutom delar vi ut en elbox för lampor och batterier till de hushåll som inte har denna box.

Om du redan har en elbox men ändå får en ny så får du gärna lämna tillbaka den nya boxen till kommunens bemannade återvinningscentral. Har du inte behov av sorteringsväskan kan du också lämna tillbaka den till återvinningscentralen. Det går också bra att lämna tillbaka elboxen och sorteringsväskan genom att hänga dessa på tunnan vid nästa tömning.

Om du har frågor så hittar du enklast svaren på Motala kommuns hemsida, www.motala.se/fyrfack

Tidplan

Om du inte bor i Borensberg eller Vadstena och undrar när fyrfack kommer till ditt område hittar du här en karta som visar tidplanen.

Kontakt

Göran Johansson
Projektledare
0141-22 51 32

Jens Lövgren
Miljösamordnare
0141-22 51 37